2010-talet

<Till förstasidan>


Jobbtipset
Filmtipset
Bokhyllan
Recensioner
Krönikor


Aktuellt
Fotboll
Kultur
Mitt Sverige
Lyrik
Musikskolan


(o)kommenterat
Avlyssnat
OnkelD & MisterP
Tid i världen


Lyrik i Tid!

Välkommen med ditt bidrag till Tid på temat Mitt Sverige. Korta och långa bidrag. Glada och sorgsna skildringar. Mejla oss på


Vill du annonsera i tidskriftentid.se och kommande projekt?

Läs mer
Tidskriften Tid vill vara en motkraft mot den alltmer utbredda ytlighetstrenden.
Redaktörer: Dan Olsson och Mats Petersson.
Ansvarig utgivare:
Dan Olsson. Tid ges ut av Deomedia AB.


krönikan/

Rent och fint
i huvudstaden

Är jag ensam om att tycka att det är skräpigt på grusgångarna mellan hemmet och Konsum nu när våren kommit på besök? Det som göms i snö kommer som bekant upp i tö. Snusdosor, glasspapper, hundbajs, godispåsar… och människor! Det är med andra ord smutsigt på gatorna och det vill man ju ha bort, eller? Inte ska det vara smutsigt i vår stad. Stockholms stad har uppmärksammat det problemet och går ut med följande uppmaning:

”Nu satsar Stockholm stad på en ren och vacker stad. Även du kan hjälpa till! Det är bara att kasta ditt skräp i en av stans papperskorgar. Det finns massor att välja bland.”

Okej, initiativet är väl fint men vad händer om vi missuppfattar uppmaningen och börjar kasta människor i papperskorgar? Lek med tanken att människor utgjorde stadens smuts och skräp. Jag blev vittne till hur människor just behandlas som skräp häromdagen i mitt jobb på Situation Sthlm, tidningen för hemlösa. Jag och min medarbetare skulle precis stänga då vi ser hur en privatperson ute på gatan står och skriker att de inte får vara där. Han ville ha bort våra försäljare från gatan som han ansåg bara var ett stort problem, att hela vår verksamhet skulle bort från hans område.  Han ville uttryckligen ha Stockholm ren och vacker.                                     

Vilka är det som ska få tillträda till gatorna, förlåt, till de rena och vackra gatorna? Helt klart ska personer utan bostad och med psykiska och missbruksproblem inte ha någon rätt att vistas där.

Och inte heller verkar stockholmarna nöja sig med att Stockholm ligger på delad andra plats om att vara Europas renaste stad. Vi kanske blir tvungna att slänga snusdosor, glasspapper och… människor i papperskorgar så att vi kan stoltsera med att vi är den renaste staden i Europa.

Vidare står det på Stockholm stads hemsida:

”Det som förr var klassiskt hushållsavfall lämnas allt som oftast vind för våg i parker och på våra torg. Det beror till stor del på att vi lever mer och mer utanför hemmet.”

Och jag börjar fundera på om inte den här mannen ändå har en poäng och att han bär en viss form av mod genom att han säjer det som många andra bara anser och tycker.

Om vi leker med tanken att vi byter ut hushållsavfall i föregående citat mot hemlösa så får vi kanske en rättvisare bild över hur hemlösa människor bemöts i dag. ”Hemlösa lämnas allt som oftast vind för våg i parker och på våra torg.” Visst stämmer det. Och då ska vi väl också följa uppmaningar om att kasta skräp i papperskorgar också? Kan vi inte plocka upp de utsatta människorna och ge dem förvaring, ge dem tak över huvudet ge dem mat och möjlighet att bo någonstans. Varför ska smuts och avfall hanteras bättre än människor?

Då bygger vi fler papperskorgar som kan vara 30 kvm stora, med kök och tv och med tillgång till egen toalett och dusch. Då slänger vi ”smutsen” i dessa papperskorgar, men då måste vi se till att vi alla hjälps åt. Fine, då är jag med på det.

Bill Marcus Ridung

Vill du läsa fler krönikor?

Tankar över tappas plånbok>>>
Trängselavgiften och småfåglarna>>>
Jag är inte stressad...>>>
Makt inom vården>>>
Sommarregn slår allt>>>
Tur att vovven åker gratis>>>
Vem visar ID-kortet?>>>
Kufar och alla andra>>>
Fan vad ni är jobbiga ibland>>>
Skäggiga män i jesussandaler>>>
Utan hår och självrespekt>>>
Full och patetisk>>>
Skryt lagom>>>
Vem hinner hälsa på gammelmoster?>>>
Tandläkare gillar polisfilm>>>
Alltid på en fredag>>>
Meningen>>>
Digga på konsert>>>
Skyll på stolpen>>>
Bicepsen och böckerna>>>
Bakom annonsen ett liv>>>
Jag vill sova>>>

Tillbaka>>>
© Tidskriftentid.se 2004